niedziela, 29 kwietnia 2007

Zupa z dyni

Wiele rzeczy w naszym życiu, również i menu, ulega zmianie. Oto jedna z potraw, która powoli staje się sztandarowym daniem w naszym domu - zupa z dyni. Dyń wybór jest tu przeogromny, przynajmniej teraz, jesienią.W połączeniu z mlekiem kokosowym i świeżo utartym imbirem smakuje wyśmienicie - na ciepło i na zimno! Jak mówią Australijczycy: yummy! A co najważniejsze, robi się tę smakowitość nadzwyczaj szybko - efekty na obrazku.

Aktualizacja:

Ponieważ zauważyliśmy, że wiele osób wchodzi na ten wpis poszukując przepisu, oto szczegóły jak przygotować zupkę.

  1. Weź 1 - 2 ziemniaki, połówkę średniej dyni,
  2. obierz i pokrój je w kostkę,
  3. utrzyj świeży imbir, kawałek wielkości dużego paznokcia,
  4. zagotuj pół garnka wody z jedną kostką rosołową,
  5. wrzuć do garnka ziemniaki, dynię i imbir,
  6. gotuj aż zmiękną,
  7. wlej wszystko do blendera i utrzyj na krem,
  8. wlej krem do garnka, dodaj puszkę mleka kokosowego i nieco podgrzej.

Gotowe! Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa brzmi pysznie! Pol garnka to w tym wypadku 2 szklanki czy wiecej?

    OdpowiedzUsuń
  3. To raczej maximum 2 szklanki. Chodzi o to, by przykryć wodą kawałki ziemniaków i dyni. Nie powinno zostać dużo wody po ich ugotowaniu. Jesli pojawia się wątpliwości, to lepiej nie wlewać do blendera całości wywaru od razu, tylko dolewać stopniowo. W zasadzie to rzadką część wywaru można dodać na koniec gotowania, wtedy w zupie będą pływały malutkie włókna dyni. Niektórzy to lubią :-).

    OdpowiedzUsuń